Studenthälsan ignorerade hörselskadad

Vi fortsätter granskningen av hjälpmedel för hörselskadade. Studenthälsans nybyggda träningslokaler Campus 1477 i Uppsala har ingen hörslinga, som är ett tekniskt hjälpmedel för hörselskadade.

Det var när hörselskadade Ywonne Colombo ville börja träna yoga som det visade sig att studenthälsan inte var intresserade av att göra träningen tillgänglig för henne.

– De hade något som heter Powe Yoga och det var jag jätteintresserad av. Men jag märkte ganska snabbt att jag inte hörde instruktionerna. Då pratade jag med instruktören och hon skulle genast ta upp det med sin chef. Men då fick jag ett svar att jag skulle prata med instruktören efteråt för att få veta hur jag skulle göra mina övningar. Men det är ju helt omöjligt. Jag måste ju få veta medan det pågår vad jag ska göra.

Ywonne Colombo har nedsatt hörsel på båda öronen och använder hörapparat. Hon har inga problem att höra mig när vi pratar på tu man hand, men hon får problem i röriga ljudmiljöer, om flera personer pratar samtidigt eller vid bakgrundsmusik. Hon har svårt att höra ett samtal mellan flera personer och för att kunna gå på bio, föredrag eller yoga är hon helt beroende av att det finns hörslinga i lokalen. Och Ywonne är besviken över träningsanläggningens ointresse.

– Det känns rätt hårt. Det känns verkligen som de bara rycker på axlarna och säger, jaha. Det är ju ett helt nytt hus som tillhör universitetet. Det är hur många som helst som ska nyttja det. Och det är även många unga som har samma problem som jag.

Enligt hörselskadades riksförbund finns omkring 20 000 personer med nedsatt hörsel i Uppsala. Campus 1477 drivs av Uppsala universitet i samarbete med Studenthälsan, som är en egen organisation. Men universitetets byggnadschef Lennart Ilke säger att i alla fall universitetet har en tydlig tillgänglighetspolicy.

– Är det i någon del som vi direkt disponerar så har vi både möjlighet och ambition att göra något åt saken. Sedan kan vi naturligtvis även ta upp en diskussion med Studenthälsan även om det gäller deras delar av lokalerna.

Vad tror du detta beror på, att man bygger ett nytt hus och inte tänker på såndant här?

– Jag vet inte vad det beror på, jag ser det som en försummelse, säger Lennart Ilke.

Vad tror du det hade betytt för dig om det fanns en hörslinga?

– Det tror jag skulle vara berikande för mig att gå på det. Jag tyckte det var sköna övningar, säger Ywonne Colombo.

Studenthälsan kommer nu att ta upp frågan om en eventuell hörslinga.

Anne Markowski

anne.markowski@sr.se