Skola stoppar fylleresor

Elever på Bolandsskolan i Uppsala har tidigare anklagat sina lärare för att ha misskött sig och uppträtt berusade under en studieresa till Kenya.

Idag erkänner skolans rektor i en rapport att det förekommit missförhållanden under resan.
- Vi har konstaterat att det nog förekommit alkohol och det får det inte göra, det säger skolans rektor Reine Sjödin.

Det var var under en studieresa till Mombasa i Kenya som de fyra lärare som var med på resan misskötte sig och visde prov på bristande etik och att man brustit i tillsysnen av eleverna. Problemen började redan på resan ner till Kenya.
- En av lärarna var kanonfull på planet ner. Det skapade problem i Nairobi. Vi skulle ha fyllt i en massa papper som inte var gjort, vi blev av med passen, vilket var ganska obehagligt, det säger Mats Furåker en av eleverna som var med på resan.

I den rapport som skolledningen idag kunde visa upp stod bland annat att eleverna har rätt i sin kritik gällande lärarnas alkoholförtäring, vilket förutom på planet även förekommit på barer i Mombasa. Kritik framförs även mot de personliga resor till Nairobi som en av lärarna gjorde i syfte att besöka sin fästman.

I rapporten skriver rektor Reine Sjödin om lärarnas beteende att de ”visat dåligt omdöme genom att alkoholförtäring förekommit i närvaro av elever, genom viss samvaro med lokalbefolkningen. Denna samvaro står i en del fall i bjärt kontrast till syftet med resan vilket bl. a. handlar om att studera relationerna människor emellan, relationerna i-land och u-land etc”
- Vad vi måste göra klart i fortsättningen är att vi följer en gemensam värdebas som kan accepteras av alla, men än viktigare att göra klart när är det fritid och när är det arbetstid, det säger Reine Sjödin.

Kontakta reportern
olle.tyrbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".