Enköpingspolitiker i blåsväder

Centerpartiet i Enköping stället nu krav på sin egen politiker Jan Fredriksson, som står åtalad för djurplågeri, att ordna upp sin djurhållning. Annars riskerar han att förlora sina politiska uppdrag. Varningen kommer från Fredrikssons partikamrat, kommunstyrelsens ordförande Bengt Wahlberg.

Jan Fredriksson är ett av centerpartiets tyngre namn i Enköping, men han är också svinuppfödare, och djurskyddsinspektören från kommunens miljöförvaltning har vid flera tillfällen slagit ner på hur Fredriksson sköter sina djur. Dom har varit avmagrade och han har inte hållit tillräcklig värme i anläggningen. Fredriksson är åtalad för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, och rättegång beräknas hållas inom kort. Fredriksson har inte accepterat djurskyddsinspektörens rapporter utan har i stället efter den senaste inspektionen lämnat in en egen rapport till miljöförvaltningen där han ger sin egen svinanläggning godkänt på samtliga punkter och där han till och med har skrivit ett förslag till beslut till den politiska nämnden miljö- och byggnadsnämnden med rekommendation att lägga rapporten till handlingarna och alltså inte vidta några åtgärder. Och nämndens ordförande folkpartiets Sigrid Dahlberg är förvånad över Fredrikssons agerande.

Reporter: mårten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".