Polis skjutsar rattfyllon tillbaka till bilen

Polisen ska förhindra att bilister som kör berusade inte begår nya brott. Men i Tierp skjutsar polisen tillbaka rattfylleristerna till sina bilar efter provtagning, om dom själva vill det. Maria som bor i Skutskär var fortfarande alkohopåverkad när hon släpptes av vid sin bil mitt i natten

Maria blev tagen för rattfylleri i Skutskär och skjutsades till polisstationen i Tierp några mil bort. Provtagningen visade att hon hade en alkoholhalt på 1.68 promille i blodet, alltså långt över gränsen för grovt rattfylleri. Efteråt bad hon om skjuts tillbaka till bilen för att hämta några saker. Poliserna var med på det och dom lämnade henne där vid bilen, mitt i natten, ensam å berusad. På Tierpspolisen som skjutsade Maria säger man att det inte finns några speciella regler för vad som gäller efter provtagningen, personen är ju då formellt inte längre omhändertagen. Men närpolischef Bertil Gunnarsson säger att man ställer upp och skjutsar rattfyllerister dit dom själva vill som en service. Hans Laurell på Vägverket, som arbetar med att försöka minska alkoholrelaterade olyckor, dömer  ut polisens agerande.  Maria säger att hon motstod frestelsen att ta bilen hem den där natten och att hon istället gick hem. Men hon är rädd för vad som skulle kunna hända en liknande gång.

Reporter: jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".