Tvåvåningsbussar om ett år

Om lite mindre än ett år kommer vi se dubbeldäckare bland våra regionbussar. Anledningarna till att man skaffar dom tvåvåniga bussarna är flera.

--Ja, det finns flera skäl, och ett av de viktigaste är naturligtvis att det rymmer många fler resenärer. Dubbeldäckarna kan ta upp till 85 personer, säger Ylva Cohn, trafikchef vid Upplands Lokaltrafik.

Dubbeldäckarna tas i trafik i juni 2011. De kommer att ha låg entré så att man lätt tar sig ombord på nedre våningen och de kommer vara gula som alla andra UL-bussar. Man börjar med att sätta in dubbeldäckarna på en linje.

– Vi tänkte börja med linje 804 Enköping - Västerås, där har vi väldigt mycket resande idag, vi kommer förtäta trafiken till kvartstrafik. Vi har mycket resande under hela dagen En annan fördel med Enköping och Västerås är att där finns det inga viadukter i vägen, så att vi kan köra dubbeldäckare. Vi hade ju gärna tänkt köra till exempel 811 till Östhammar också, men där har vi ju siviaviadukten som gör att vi inte kommer igenom.

Hur ser det ut med säkerheten på bussarna?

– Ja de kommer ju ha bälten och alla är ju godkända när det gäller överrullning och sådana saker. Sen finns det ju vissa restriktioner om det är väldigt hårda vindar, att man inte ska köra dem då.

Byter man ut det vanliga bussar då bara?

– Ja, precis.

Så här tycker resenärerna om tvåvåningsbussarna:  

– Ja det verkar bli bra, tycker jag. Det tar ju mer folk.

– Låter väl kul, det kanske blir som London.

– Jo det låter bra tycker jag. Det är ju mycket folk som åker på morgonen och på eftermiddagarna. Det kan vara ganska trångt ibland och mycket folk.

Skulle du våga sätta dig på övervåningen?

– Nja, lite tveksamt faktiskt!

Reporter Martina Feuer

martina.frauer@sr.se