Lindbergrättegången

"Rättegången ett sätt att få upprättelse"

I dag avslutas rättegången mot Göran Lindberg, före detta länspolismästare som nu är åtalad för grova sexbrott mot elva flickor och kvinnor. Rättegången är en chans till upprättelse för de utsatta, menar mamman till en av de unga kvinnor som enligt åtalet utsatts av Göran Lindberg.

- Jag tror att det är ett sätt att få upprättelse för henne, att hon känner att jag har inte varit den som gjort fel. Och att allt ansvar ligger hos honom, och att han gjort ett stort fel och att det han gjort ska han bli dömd för. Det är också en bekräftelse för henne för att få tillbaka sin självkänsla, eftersom hon känt sig så smutsig, och för att hon haft så otroligt dåligt självförtroende.

Mamman, som vi kallar för "Lena" och hennes dotter, som vi kan kalla "Tove", har levt i en utåt sett vanlig medelklassfamilj. Men det fanns problem i familjen som gjorde att Tove hade en tuff uppväxt och reagerade med ett självdestruktivt beteende i tonåren.

Det var nu under våren, som Tove ringde och berättade att hon var en av dem som varit utsatt för Göran Lindberg.

- Om han nu får ta på sig skulden, så kanske hon kan gå vidare. Sen blir jag väldigt arg att det finns människor som kan bete sig och göra så här.

I polisförhören har Lindberg har erkänt att han haft sex med Tove, men nekat till att det varit så våldsamt som hon beskriver. Det som hänt påverkar hela familjen.

- Det som är svårt är ju att man har så mycket ilska, är så lessen, frustrerad, man vill hjälpa sitt barn. Tyvärr är det så att det fortfarande finns folk som har väldigt mycket fördomar och därför har vi valt att ha det som en hemlighet.

- Det viktigaste för oss är att mitt barn får bra hjälp, stöd, vård, upprättelse. För vår önskan och vårt mål är att gå vidare och att hon ska få ett bra liv. Det är ingen som behöver veta att det var hon som var utsatt.

Lena kan inte förstå hur en vuxen man med Lindbergs ställning kan utnyttja en ung kvinna som hon tycker han måste ha märkt inte mådde bra. Men för henne spelar det ingen avgörande roll att han var polis. Och det här har inte förändrat hennes syn på polisen:

- Nej, faktiskt inte. För jag har också träffat många fantastiskt bra poliser. Jag har ju lärt mig under livet att det finns män som är väldigt dubbla. Och inom alla inom alla yrkesgrupper och samhällsskikt finns nog män som brukar våld mot kvinnor.

-Nu handlar det om att de här tjejerna ska få upprättelse. Det kunde ha varit vilken man som helst.

Lena tycker det är viktigt att man aldrig lastar den unga personen för sånt här, att man tycker att de får skylla sig själva. Hon är kritisk till hur samhället hanterar unga människor som mår dåligt:

- Jag tror att många ungdomar som mår dåligt, de sätter sig i såna situationer som de kanske inte hade gjort om de lärt sig att de är värdefulla och om de hade en bra självkänsla.

- Min starka övertygelse är att om vården och om behandling, omhändertagande, hade sett ut på ett annat sätt så hade historien varit annorlunda.