Pharmaciaanställd förlorade mål

Idag kom domen i ett unikt och uppmärksammat fall vid Uppsala Tingsrätt. En f.d. Pharmacia-anställd har förlorat ett mål han drivit mot staten genom facket.
Mannen ansåg att polisen gjorde husrannsakan hemma hos honom på alltför lösa grunder, när han för fem år sen misstänktes för att ha stulit sprit på jobbet. Mannen döms nu till att betala rättegångskostnaderna på drygt 20 000 kronor, och kommer inte att få något skadestånd som han hade begärt. Det var 1997 som polisen kom hem till mannen, som då var anställd på Pharmacia i Uppsala. Polisen hade fått tips om att mannen skulle ha stulit en stor mängd 70-procentig sprit på jobbet, och sökte igenom lägenheten. Men där hittades ingenting och förundersökningen lades ned. I det mål som den f.d. Pharmaciaanställde nu drivit krävde han ett skadestånd på 150 000 kronor från staten. Inte bara för pengarna, men även som en principfråga. Han anser nämligen att det är för lätt för polisen i Sverige nuförtiden att få tillstånd till husrannsakan. Hans advokat Stellan Gärde är besviken på svenskt rättsväsende, och kommer inom två veckor att överklaga domen till Svea hovrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".