Lärares sexkontakter utreds

Efter anklagelser mot att lärare på Bolandsskolan i Uppsala skulle ha haft kontakter med prostituerade under en skolresa till Kenya, kommer rektorn nu tillsammans med lärarfacken att ta ställning till lärarnas framtid på skolan.

Eleverna på resan filmade en av lärarna under hans kontakt med en kenyansk kvinna och slog efter hemkomsten larm till skolans rektor Reine Sjödin.

Rektorn säger att ord står mot ord och att han tillsammans med facken ska ta ställning till om lärarnas framtid på skolan.

Studieresan gick till Mombasa i Kenya tidigare i år, och efter hemkomsten tog eleverna kontakt med rektorn med allvarliga anklagelser mot lärare som deltog på resan.

Det gällde, som tidigare framkommit i medierapporteringen, både omfattande alkoholförtäring och att lärarna ska ha prioriterat sina privatliv framför att vara tillsammans med eleverna.

Men det gällde också anklagelser om att lärare ska ha sökt sexuella kontakter under vistelsen, och enligt eleverna har det handlat om kontakter med prostituerade.

Eleverna filmade också en av lärarna under dennes umgänge med en kvinna. Till rektorn har de anklagade lärarna hävdat att deras relationer varit av mer långvarig karaktär och att det inte handlat om prostituerade.

Många på Bolandsskolan mår i dag dåligt av anklagelserna mot lärarna och mot skolan, och en krisgrupp med bl a psykologer har kallats in.

Nästa vecka ska rektorn träffa facken för att avgöra lärarnas framtid på skolan. För ligger det det minsta i elevernas anklagelser så är det mycket allvarligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".