Tierp

S vill ge äldre gympa

Till hösten är det stopp för PRO i Tierp att hyra vårdcentralens gymnastiklokal. Orsaken är ett sex år gammalt beslut som nyligen upptäcktes av vårdcentralen.

Börje Wennberg, socialdemokratiskt landstingsråd vill se över det gamla beslutet från 2004.

– Jag tycker att det finns skäl att titta på det för här finns det många skäl att PRO i Tierp ska kunna nyttja den här lokalen. Det är i synnerhet en bra verksamhet som är till nytta för både den enskilde och för samhället. Den enskilde mår bättre och vi minskar kostnader för sjukvården och så vidare, säger Börje Wennberg.

Det är alltså ett gammalt beslut från 2004 från hälso- och sjukvårdsstyrelsen som ligger till grund för stoppet av uthyrningen.

Gympa och motion är viktigt för äldre för att må bra, menar Åke Robertsson i Tierp som lett redskapsgymnastiken för PRO i snart två års tid.

– Det här känns inte bra, både för mig och för pensionärerna i övrigt här för dom tycker om det alla, säger Åke Robertsson, gympaledare för PRO i Tierp.

Jonas Segersam, kristdemokratiskt landstingsråd anser inte att det gamla beslutet från 2004 bör ändras. det är inte landstingets uppgift att tillhandahålla lokaler menar Jonas Segersam å hänvisar till att det är kommunen som har huvudansvaret för fritidsverksamhet.

– Primärvården måste se till sina resurser som är begränsad. Man har gått med stora underskott de senaste åren och då är det naturligt att man i första hand prioritera kärnverksamhet, säger Jonas Segersam.

Att äldre får träna och motionera är det inte att förebygga framtida sjukdomar?

– Absolut, därför är det viktigt att vi går vidare och samarbetar med kommunerna för att ha ett bättre förebyggande arbete i Uppsala län och att just kommunerna tar ett stort ansvar då de har ett huvudansvar när det gäller kultur- och fritidsverksamhet, säger Jonas Segersam.