Unga far illa av ackordsjobb

Det är de unga som riskerar att skadas mest av att jobba på ackord. Det visar en studie som Arbetslivsinstitutet har gjort på Swedish meats slakterier i Uppsala och Skara.

Forskarna räknade med att hitta ett samband mellan ackordshets och belastningsskador, men så enkelt var det inte säger projektledaren Göran M Hägg.

- Det var inte riktigt så, men vi hittade en grupp som hade klart högre sjukfrånvaro än alla de andra. Det visade sig vara de yngre. På en avdelning med 37 personer var det en skara på 9 personer som stod för den halva korttidsfrånvaron.

De som var sjuka mycket är en grupp anställda i 20-årsåldern. Nyutxaminerade gymnasister som efter ett knappt halvårs lärlingstid får ackordslön. Ackordslönen innebär att de har möjlighet att dra in en månadslön på mellan 24 000 och 28 000 kronor. För de här unga personerna är lönesystemet en klar riskfaktor, menar Göran Hägg.

- De unga bör på något sätt hindras att köra så hårt i början. Ett sätt är att vänta lite längre med att låta de nyanställda komma in i ett fullt tempo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".