Tonårsaborterna i länet ökar

Antalet aborter bland tonåringar i Uppsala län ökade förra året jämfört med året innan.

Uppsala län har de senaste åren legat ganska lågt när det gäller antalet aborter bland unga kvinnor. Men nu ökar de sakta men säkert.

2002 gjordes 178 aborter bland kvinnor under 19 år, 2003 var siffran 202, detta innebär en ökning på 12%. Det visar siffror från Socialstyrelsen som kom i dagarna. Enligt de siffrorna går Uppsala emot rikstrenden, där antalet aborter bland tonåriga kvinnor sjunker.

Med anledning av att tonårsaborterna och spridningen av könssjukdomar ökar har skolsköterskorna i Uppsala dragit igång ett projekt ”Adam och Eva”. En informationskampanj som inte fungerar som vanlig sexualundervisning:
- Det som skiljer sig när de kommer till oss som skolsköterskor är att vi träffar dem ensamma. Men när man är under vanlig undervisning sitter ju 30 andra där, det gör ju att man kan få en otroligt bra kontakt med eleven. Det säger Elisabeth Lanfeldt som är skolsköterska på Linnéskolan i Uppsala.

Kontakta reportern
erik.moller@sr.se

För att skolsköterskorna på Uppsalas gymnasieskolorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".