Bolandslärare borta från undervisning

Dom fyra lärare från Bolandsskolan i Uppsala som var med på den kritiserade skolresan till Kenya har nu tills vidare tagits ur undervisningen. Enligt rektorn Reine Sjödin fattades beslutet i samråd med dom fyra lärarna.

- Dels vet vi att en del elever reagerar på att ha undervisning tillsammans med dem, dels är de här lärarna nu satta under ett väldigt tryck och de behöver tid för att kunna bearbeta sin egen situation, säger Reine Sjödin.

Beslutet gäller alltså samtliga fyra lärare som var med på skolresan till Kenya tidigare i år, en resa där eleverna reagerade på lärarnas uppträdande och där rektorn också efteråt slagit fast att lärarnas beteende är, som han uttrycker det, av mycket allvarlig natur.

Det gäller både lärarnas alkoholförtäring och sexkontakter som förekommit från en del lärares sida. Enligt eleverna har det då i vissa fall handlat om kontakter med prostituerade, och eleverna filmade också en av lärarna tillsammans med en kenyansk kvinna.

Rektorn kommer i morgon att träffa lärarfacken för att diskutera vilka påföljder som kan bli aktuella för lärarna. Men redan från i går har alltså lärarna tagits ur undervisningen, under minst tre veckors tid till efter påsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".