Landstinget misslyckas med freonmål

Landstinget i Uppsala klarar inte av att göra sig av med allt sitt freon, trots att man har haft nästan tio år på sig. En avveckling nu i elfte timmen skulle kosta uppemot 15 miljoner kronor, och det anser sig landstinget inte ha råd med, nu begär man dispens i hopp om att gå runt den lag som börjar gälla vid årsskiftet.

Labingenjören Åke Jansson på Akademiska sjukhuset lägger in blodprov i en kylcentrifug. För att proven inte ska förstöras i maskinen, kyls de samtidigt ner. Kylmedlet är freon, som blir förbjudet från årsskiftet, eftersom det förstör ozonlagret.

Det miljöfarliga freonet finns alltså inte bara i kylskåp och frysar. På Akademiska handlar det om mer än 300 medicinska apparater.

Landstingsledningen inser nu att det är bråttom och att det blir mycket dyrt, uppåt 15 miljoner kronor, om man ska avveckla allt i år. Därför begär nu landstinget dispens hos Naturvårdsverket och vill skjuta på freonstoppet i några år till.

Men nu ser landstinget en ljusning i freonfrågan. I fredags gjorde Naturvårdsverket en helomvändning och bad regeringen att ändra reglerna. Det saknas resurser att ta hand om allt freonavfall när så många senfärdiga aktörer ska avveckla allt på en gång. Kylanläggningar med freon ska få gå så länge de håller, anser nu Naturvårdsverket. Nu är det alltså upp till regeringen att besluta om freonstoppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista