Oljesanering utanför Gräsö avbruten

Kustbevakningen har stoppat saneringen av olja i vattnen utanför Gräsö. Efter att isen gått upp och oljan flyttat sig så kan de i nuläget inte sanera mer, trots att de bara fått upp en tjugondel av den tjockolja som läckt ut från den pråm som sjönk i början av mars.

70 ton tjockolja läckte ut när pråmen Herakles gick på grund. Hittills har kustbevakningen fått upp ungeför 3,5 ton, alltså en tjugondel av oljan. Och just nu kan de alltså inte ta upp mer.

Orsaken är att isen utanför Rödskär och Bodskär har spruckit upp och oljan drivit iväg. Där finns idag ingen olja kvar, och kustbevakningen tror i stället att det är den oljan de nu hittat i ett stråk 500 meter utanför södra Gräsö.

Där oljan ligger nu är den för utspridd för att kunna saneras, så den kan kustbevakningen inte göra något åt. Vart resten av oljan tagit vägen vet de inte idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista