Oenighet om GUC:s framtid

Mediegymnasiet GUC, grafiskt utbildningscenter i Uppsala kan komma att bli en självstyrande enhet, där eleverna är i majoritet i styrelsen. Det bygger på att skolan, som nu drivs av ett kommundelägt bolag, blir helt kommunalägd. Det är något som oroar många lärare.

GUC är idag ett brett mediegymnasium, med bl a tryckteknik, grafisk kommunikation och radio- och TV och tidningsjournalistik.

GUC ägs till 65% av Uppsala kommun, och resten av andra kommuner och företag inom branschen, men sedan länge utreds en ändring av ägandet.

Carin Moberg, är en av dom lärare som är oroade. Hon menar att det är viktigt att skola och näringsliv har det tydliga samarbete som dom har idag. Enligt Carin Moberg har många branscher uttrykt klart och tydligt att dom är inte intresserade av GUC om om skolan blir kommunaliserad.

Mycket talar dock för att det blir så, för igår beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att utreda hur GUC skulle kunna fungera som ett självstyrande organ.

Stavros Giangozoglu, socialdemokratiskt kommunalråd säger att kommunens målsättning är att samarbetet med näringslivet är så bra som det kan vara och att det finns möjligheter för branschen att påverka även om GUC blir en kommunaliserad skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".