Underskott kan medföra indragna busslinjer

Upplands Lokaltrafik, gjorde förra året ett rekordstort underskott och nu tvingas ägarna, det vill säga landstinget och länets kommuner, att skjuta till miljontals kronor. För Uppsalas del kommer beskedet om ett underskott som en kalldusch och man måste nu ta över 3 miljoner från årets budget i gatu- och trafiknämnd.

Enligt Hilde Klasson, socialdemokratisk ordförande i nämnden, kan det bli frågan om att lägga ner flera busslinjer.

Upplands Lokaltrafik har ett avtal med ägarna som innebär att om verksamheten går med överskott så får ägarna tillbaka pengar, om den går med underskott måste ägarna skjuta till. Det som hände förra året var att verksamheten gjorde ett rekordstort underskott på ca 21 miljoner kronor.

Upplands Lokaltrafik:s VD Helena Leufstadius förklarar underskottet med att man fått färre passagerare.

Av dom 21 miljonerna som nu ska betala förra årets underskott, betalar Upplands Lokaltrafik själv 7 miljoner, landstinget måste skjuta till lika mycket och resterande summa ska länets övriga kommuner betala.

För Uppsalas del innebär det alltså ungefär 3,5 miljoner kronor, pengar som måste tas från årets budget. Gatu- och trafiknämnden har skrivit ett brev til kommunstyrelsen där man vädjar om att man från centralt håll ska skjuta till medel. Hilde Klasson, ordförande i nämnden är dock inte särskilt förhoppningsfull om att man ska få pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".