Kristdemokratisk lärare frånträder politiska uppdrag efter kritserad skolresa

Upplandsnytt kan i dag berätta att en av dom fyra lärare på Bolandsskolan i Uppsala som tills vidare tagits ur undervisningen efter den omtalade studieresan till Kenya, också är verksam som Uppsalapolitiker. Mannen utsågs nyligen till ordförande för Uppsalas kristdemokrater. Men efter kritiken för resan kommer han nu att frånträda sina politiska uppdrag.

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala Ola Leife säger att situationen blev ohållbar för partikamraten.

- Det här är något som man måste kräva av alla människor. Att ha ett uppträdande och ett uppförande som är ett föredöme, men när det någon gång inte blir på det sättet då kan man inte fortsätta att ha ett förtroendeuppdrag iallafall, säger Ola Leife

Läraren ifråga valdes till ordförande för kristdemokraterna i Uppsala så sent som i förra månaden, och han har också haft ett uppdrag för sitt parti i kommunens fastighetsnämnd.

Han lämnar nu sina politiska uppdrag, efter kritiken mot hur han som lärare skötte sig på Bolandsskolans omtalade studieresa till Kenya tidigare i år. Han och övriga tre lärare som deltog på resan har fått kritik av eleverna för bland annat sexkontakter under vistelsen i Kenya, och efter det har lärarna tills vidare tagits ur undervisningen. Den kristdemokratiske läraren är också medlem i Livets ord.

Det var på torsdag i förra veckan som Ola Leife träffade sin partikamrat. Det slutade med att den kristdemokratiske läraren själv valde att avsäga sig sina uppdrag.

Den kristdemokratiske läraren har avböjt intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".