Länet besöker försvarsministern

Försvarsminister Leni Björklund får Uppsala-besök i helgen. En grupp från länsstyrelsen och från kommunerna i Uppsala och Enköping ska försöka övertyga ministern om länets militära förträfflighet.

Länsrådet Ulf Henriksson är säker på att ministern kommer att lyssna, trots att kraftiga neddragningar väntas i höstens stora försvarsbeslut:
-  Vi kommer att säga att detta är ett erbjudande till nationen. Sverige har ett större behov av att ha kvar de här verksamheterna i Uppsala län än Uppsala län har av verksamheterna, säger han.

Landets kommunpolitiker och landshövdingar reser nu i strid ström till Stockholm för en pratstund med försvarsministern i helgen. Uppvaktningarna är inför höstens nationella försvarsbeslut, där stora neddragningar är att vänta. Redan nu räknar man med att tio förband och skolor kommer att läggas ner i landet, och att runt 5000 personer kommer att förlora sina jobb inom försvarsmakten.


Den åtta personer starka delegationen från kommunerna i Uppsala och Enköping och från länsstyrelsen kommer att betona att verksamheterna i länet är unika, exempelvis tolkskolan. Men man kommer också att föreslå att gamla F16:s flygplats i Uppsala inte bara blir kvar utan också byggs ut för civilt flyg. En sån expansion, menar man, skulle kunna bli ett komplement till flygplatsen i Bromma. 

Länsrådet Ulf Henriksson, som är landshövdingens närmaste man, tror inte att det blir några militära neddragningar i Uppsala län.
- Man ska aldrig säga aldrig, men alla rationella skäl talar för att vi får ha kvar de här verksamheterna, säger han.

Kontakta reportern
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".