Religion källa till negativa attityder

Religionen har blivit en allt vanligare källa till negativa attityder mot invandrare. Det visar mångfaldsbarometern som presenterades idag.

Att 20 procent visar ett extremt motstånd till religiösa symboler är ett överraskande resultat.  säger Orlando Mella, professor i sociologi vid Uppsala universitet men han kan också förklara varför
– Jag tror att det är ett allmänt drag i svenska samhället. Religion tillhör inte det offentliga som det gör i många andra länder. Det tillhör det privata och då blir det en konfrontation när folk inte gör så utan kommer till det offentliga rummet med sådana typer av symboler som slöja och då blir det en chock och negativa attityder säger Orlando Mella.

Man har främst undersökt attityden etnisk mångfald inom fyra områden, religion, arbete, bostad och kultur. Och det är inom religionen man hittar de flesta negativa attityderna. Inom arbete däremot finns de flesta positiva erfarenheterna av invandrare.

En viss förändring jämfört med förra året är också att en större andel yngre personer, mellan 18-29 år, har negativa erfarenheter av invandrare. Generellt är attityderna till etniskt mångfald för övrigt stabila. De som har högre utbildning och de som bor i större städer och centralt i tätorter har ofta en mer positiv inställning till invandrare, än de med enbart grundutbildning och de som bor på landsbygden.

En annan faktor man har tittat på är attitydskillnader baserat på födelseland och det visade också ett överraskande resultat säger Orlando Mella.
– Vi har tittat på tre olika kategorier, de som är svenskar, de som är födda i ett annat europeiskt land och de som är födda i tredje världen i andra kontinenter. Det som var överraskande här, även fast det ingår i det mänskliga, är att de som är födda i ett annat Europeiskt land är mycket mer negativa än svenskarna när det gäller invandrare. Det som gör att man skiljer sig från invandrare, vi är inte invandrare, vi är Européer. Men som sagt, det ingår i det mänskliga spelet.

En intressant sak som skiljer Sverige från resten av Europa är att kvinnor har en mer positiv inställning till etnisk mångfald än män.

– Man kan undra varför kvinnor är mer positiva än män till etnisk mångfald. Det är en intressant fråga, i resten av Europa, speciellt i katolska länder är kvinnorna mer negativa till invandrare än män. I många Europiska länder står kvinnor för de traditionella och konservativa men i Sverige är det tvärtom, att kvinnorna är mycket mer öppna och indre konservativa och mer positiva till etnisk mångfald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista