Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse efter nedläggningsbesked

På Gläntans skola och Täljstensskolan var många besvikna och ledsna efter beskedet att den politiska majoriteten nu beslutat att skolorna ska läggas ner.

- Det är inte bra. Den har ju försökt läggas ner väldigt länge, men det har inte lyckats. Och då tänkte jag, att det kommer inte att lyckas den här gången heller, säger en av eleverna på skolan.

- Vad tänkte du när du hörde att det faktiskt blir så?

- Då blev jag väldigt arg. På dom där dumma politikerna.

Ja, det är många barn som gråter och är väldigt ledsna och upprörda. De förstår ingenting, de förstår inte varför och de har väldigt många frågor om varför.

Inga-Lena Almesjö, som har jobbat på Täljstensskolan i 20 år, och förstaklassaren Anna Malmberg grunnar båda över nedläggningsbeslutet.

Skolan har 60 barn i förskole- och lågstadieåldern och stängs redan till hösten. Barnen flyttas till Hågadalsskolan, som enligt många redan lider av trängselproblem. Gläntans skola läggs också ner, men troligen först om ett år.

Skälet till nedläggningarna är att antalet grundskolebarn minskar, och istället görs skolorna om till förskolor. Läraren Inga-Lena Almesjö tycker att man har glömt bort att många barn behöver mindre skolor, som också är socialt blandade.

- Det är villabarn, det är invandrarbarn, det är barn från Täljstensområdet med hyreshus och det har blivit en jättebra blandning.

- Det är en så bra skola, barnen lär sig mer för det är lugnare i klasserna, säger andraklassaren Erik Stålberg.

- När du fick höra att skolan ska läggas ner och att ni får flytta till en annan skola till hösten, vad tänkte du då?

- Jag tänkte, att det borde gå att stoppa på något sätt. Till exempel genom en stor demonstration. Och så tänkte jag att  det är jättesynd, jag blev jätteledsen.

Kontakta reportern:

Lisen.Forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".