Älgolyckorna ökar i Uppland

Älgolyckorna i Uppland har ökat påtagligt jämfört med i fjol - de första sju månaderna i år rapporterades drygt 100 älgkollisioner vilket är en ökning med 50 procent jämfört med samma period 2009. Orsaken är en allt större älgstam tror Sven Nilsson som är kommissarie vid Roslagspolisen i Norrtälje.

– Har man en större stam, så bör även olyckorna öka, säger Sven Nilsson. 

Älgolyckorna har under flera år minskat i antal - men dom sju första månaderna av 2010 har visat på motsatsen. Hittills i år har det skett 123 älgolyckor, vilket är dubbelt så många jämfört med samma period ifjol.  Sven Nilsson vid Norrtäljepolisen ser gärna att det röjs bättre längs vägarna för förhindra olyckor.

– Exempelvis siktröjning och fler viltstaket. Just siktröjningen tycker jag att man är väldigt dåliga på.

I motsatts till älgolyckorna så har kollisioner med vildsvin i Uppland minskat med 42 procent - det efter att under flera år ökat i antal - och där kan den ihärdiga vintern ha spelat in, menar Christer Pettersson på Naturvårdsverket.

– Den senaste svåra vintern och det varma vädret har antagligen gjort att antalet har minskat. Vintern ledde till att reproduktionen blev förskjuten och det varma vädret har gjort att vildsvinens rörlighet har begränsats. Men tyvärr finns risken att antalet olyckor snart kommer att stiga, säger Christer Pettersson på Naturvårdsverket.

Lisa Linder Lindberg

Lisa Linder Lindberg. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

lisa.linder_lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista