Enköping

"Integration inte viktigast för mig"

Susanna Hedman kandiderar till kommunfullmäktige i Enköping - som troligen den enda romska politikern i länet.

– Jag tror att många romer tror att de inte har möjligheten att påverka. Att de inte får sin röst hörd även om de försöker göra det politiskt, säger Hedman själv om varför inte fler romer ägnar sig åt politik.

Du står på femte plats på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige i Enköping. Hur mycket makt kan det komma att ge dig?
– Vi får se hur det går i valet, jag hoppas det går bra. Men makt och makt, jag vet inte om det ger en enskild makt utan jag tror det ger en grupp människor som tänker lika och anser sig ha bra åsikter en möjlighet att påverka gemensamt.

Vad har du mött för reaktioner bland romer om att du satsat på politik?
– De tycker det är jättebra, att det är någon som vågar kämpa sig fram och försöka göra någonting. Jag har bara fått positiva reaktioner. Men min största fråga är ju inte integration och den delen, utan det jag brinner för är skolan. Eftersom jag har barn och tycker det är viktigast.

Ulla de Verdier

Ulla de Verdier. Foto: Thomas Artäng/SR

ulla.deverdier@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista