Miljöpartister mest aktiva

Miljöpartiets ledamöter har varit flitigast i länets kommuner under den här mandatperioden. Åtminstone om man tittar på hur aktiva de varit i opposition i kommunfullmäktige. Miljöpartiets ledamöter har lämnat in flest motioner, interpellationer och enkla frågor, per mandat i länet i de kommuner där de är i opposition, nära tio i snitt per mandat. Vad tycker du om partiernas aktivitet eller brist på densamma? Kommentera här!

Maria Gardfjell, miljöpartistiskt kommunalråd i Uppsala kommun, är inte förvånad över att de är flitigast:
– Det är jag inte alls förvånad över. Jag vet att våra politiker runt om i länet är väldigt aktiva. Vi har också väldigt många unga politiker. Och vi vill väldigt mycket. Och det är bra i politiken, säger Maria Gardfjell.

Ett sätt att mäta hur flitigt ett parti är, är att titta på hur många ärenden partiets ledamöter har väckt i kommunfullmäktige. Därför har vi tittat på hur många motioner, interpellationer och enkla frågor som ledamöterna i varje parti som är i opposition i länets kommuner har lämnat under den här mandatperioden, det vill säga sedan valet 2006.

Miljöpartiets ledamöter har alltså varit flitigast av de partier som är i opposition i länets kommuner. De har i snitt lämnat in tio motioner, interpellationer och enkla frågor per mandat. Maria Gardfjell tror att deras flitighet beror på att de har viljan att förändra:
– Vi vill faktiskt förändra, och vi tror att det går att påverka. Och även om vi inte får igenom våra motioner på en gång så vet vi att vi har så bra idéer att ofta är det så att de som har makten snappar upp idéerna och försöker göra det till deras frågor. Då tackar vi och tar emot för då har vi fått igenom lite grön politik.

Socialdemokraternas ledamöter har varit minst flitiga, och Moderaternas ledamöter näst intill, om man ser till antalet mandat.

Socialdemokraternas ledamöter i Östhammars kommun är de som varit minst flitiga bland de Socialdemokrater som är i opposition i länet. De har väckt mindre än ett ärende per mandat sedan 2006. Enligt Margaretha Widén Berggren, socialdemokratiskt kommunalråd i Östhammar, beror det på att de använder sig av andra metoder för att påverka:

– Det är viktigt att lämna in motioner, men ibland kan det var så att om man vill få igenom något så kanske det är bättre att försöka påverka de som har majortieten med goda argument och idéer och enträget driva de värderingar man står för för att få igenom saker. Då kan det vara bättre att gå den vägen i stället för att driva en motion. Det kan vara både och det här.

Ärenden per mandat

(MP) 9,9
(FP)  8,7
(V)   8,4
(C)   6,1
(KD) 5,5
(SD) 2,8
(M)   2,3
(S)   2,1

Astrid Iselidh

Astrid Iselidh. Foto: Thomas Artäng/SR

astrid.iselidh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista