Politiker diskuterar kritiserad Kinaresa

Nu blir Uppsalarektorernas omdiskuterade Kinaresa en fråga för kommunens politiker. Den senaste tidens debatt om resan har gjort att produktionsdirektören Åsa Blomé vill försäkra sig om politikernas stöd för resan. Därför tar hon upp frågan i nämnden för vård och bildning på torsdag.

Upplandsnytts tidigare granskning av Kinaresan har visat att det saknas både ett formellt skriftligt beslut på resan och ett tydligt program för studieresans innehåll. Detta trots att ledningen för fyra Uppsalaskolor ska åka iväg på resan och att totalt tolv personer åker för kommunens pengar.

Enligt de senaste kostnadsuppgifterna kostar resan skattebetalarna 87000 kr. Ordföranden för Uppsala kommuns revisorer Lennart Hedquist har i Upplandsnytt sagt att när skattepengar tas i bruk så måste det finnas tydliga skriftliga beslut, men något sådant finns inte. Det ska också finnas ett detaljerat dagsprogram att ta ställning till när man fattar beslutet, menar Lennart Hedquist, vilket inte heller finns.

Åsa Blomé, produktionsdirektör för vård och bildning i Uppsala kommun, håller dock inte med, utan menar att beslut om sådana här studieresor kan tas inom det ansvar som kommunens gymnasiechef och de enskilda rektorerna har.

För att förankra Kinaresan tar nu alltså Åsa Blomé upp frågan med politikerna på torsdag, dagen före avresan, men det handlar framför allt om att informera politikerna. Några beslut avseende resan kommer politikerna knappast att ta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".