Åklagare vill ha Ultunamördare psykundersökt

I dag var slutdag i Uppsala tingsrätt i rättegången om mordet på en kvinnlig tjeckisk utbytesstudent i april förra året.

Åklagaren Ola Laurell krävde i sitt slutanförande att kvinnans manlige tjeckiske vän som står åtalad för att ha tagit hennes liv ska fällas för mord:
- Hon har dödats av en närstående som hon hade anledning att lita på. Rättsläkaren har utförligt beskrivit förloppet vid en strypning. Jag tror alla kan förstå vilken dödsångest man känner vid en sådan gärning.

Mordet på Ultuna förra våren är av allt att döma ett triangeldrama mellan tre tjeckiska medborgare. Kvinnan hade sin pojkvän kvar i Tjeckien och var ett tag lockad av sin manlige tjeckiske vän som hon bodde tillsammans med på Ultuna. Men när pojkvännen skulle komma på besök så tog kvinnan ställning för honom och mot sin tjeckiske vän, som ville ha ett förhållande med henne, och det slutade med att vännen ströp henne, menar åklagaren, som i första hand yrkade på att den åtalade mannen ska fällas för mord och genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Om det inte blir rättspsykitatik undersökning vill åklagaren ha livstids fängelse.

Mannens advokat Ola Nordström hävdade dock att manen är oskyldig.

I morgon kommer Uppsala tingsrätt att meddela beslut om när dom avkunnas eller om det blir en rättspsykiatrisk undersökning.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista