Fruktad gräshoppa har hittats i skärgården

Dess härjningar är kända sedan Gamla testamentes dagar. Nu har vandringsgräshoppan upptäckts i Stockholms och Upplands skärgård. Men på våra breddgrader ter de sig ändå rätt så beskedliga.

"De täckte marken så att den blev alldeles svart, och de åt upp allt som växte i landet och all frukt på träden", förkunnar Bibelns andra Mosebok.

De fruktade vandringsgräshopporna ställer fortfarande till med stora problem i exempelvis Afrika och Australien.

I Sverige är vandringsgräshoppan - Locusta migratoria - en mer sällsynt gäst. Men i helgen upptäcktes den på flera platser i Stockholms och Upplands skärgård. Enligt Ulf Gärdenfors, entomolog vid Artdatabanken, har den sannolikt kommit hit med värmen från de ryska stäpperna.

Det kan handla om "riktigt stora mängder", men enligt Gärdenfors är fynden spektakulära snarare än oroande.

– Det är inga enorma mängder, så de kommer knappast att ställa till med någon skada. Visserligen äter de en del men det är ju ingenting jämfört med en kanin eller en hare.

Någon risk att gräshoppan bosätter sig permanent i Sverige ska det inte vara.

– Men med varmare klimat kan vi förvänta oss att den kommer hit allt oftare, säger Ulf Gärdenfors.

Vandringsgräshoppan är 5-7 centimeter lång. Den kan ha grön eller grå kropp, svartfläckiga vingar, svarta knän och korta antenner.

Erik Lindahl/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista