Medvetet lagbrott

Dom sju åtalade Enköpingspolitikerna har medvetet och vid många tillfällen brutit mot lagen. Det sa åklagaren Eva-Lotta Johansson när hon i dag höll sitt slutanförande på sista rättegångsdagen i målet mot politikerna i miljönämnden.
Och deras brott kan inte räknas som ett RINGA tjänstefel, menar åklagaren. Dom sju politikerna bör dömas till böter, sa Eva-Lotta Johansson i sitt slutanförande. För att dom inte följt miljöbalkens bestämmelser om att misstänkta miljöbrott ska anmälas till åklagare och för att dom inte dömt ut straffavgifter för överträdelser i miljöbalken. Försvaret däremot hävdar att det inte är rimligt att personer som är politiker på sin fritid ska få en bestraffande funktion som om dom vore domstolsjurister. Och försvaret pekade också på att man får se miljönämndens agerande i ljuset av tjänstemännens, som dom tycker, övernitiska agerande vid många tillfällen, något som också centerns kommunalråd Bengt Wahlberg berättade om som vittne i målet. Åklagaren Eva-Lotta Johansson säger att hon också tycker att det är tveksamt om politikerna ska ha denna jurist- och domarroll men menar att poltikerna nu i alla fall var tvungna att föllja lagen när den nu finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".