Bastuklubbar lagliga igen

I eftermiddag tar riksdagen beslut om en ny smittskyddslag. Lagen innebär bland annat att bastuklubbar blir tillåtna igen och att fler sjukdomar omfattas av lagstiftningen.

1987 förbjöds bastuklubbar av rädsla för att HIV skulle spridas. Men då det inte går att bevisa att smittspridningen har minskat så får klubbarna för sexuella kontakter öppna igen.

Den nya smittskyddslagen ska omfatta alla sjukdomar som kan överföras mellan och till människor och som kan innebära ett hot mot människors hälsa. Informationsplikten ska gälla alla allmänfarliga sjukdomar, och inte bara som tidigare för H I V och aids. Läkarna ska i den nya lagen få berätta för en person som riskerar att bli smittad, att en närstående har en allmänfarlig sjukdom. Hittills har det inte varit tillåtet att kringgå sekretessen mellan patient och läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista