Alliansen lovar max fyra timmar på akuten

Patienter som vänder sig till akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska inte behöva vänta längre på vård än fyra timmar. Det lovar den sittande borgerliga alliansen att genomföra om den får fortsatt förtroende att styra Uppsalalandstinget efter valet.

– Man ska vara färdigbehandlad på akuten inom fyra timmar. Vi håller på att genomföra det nu. Vi har ställt upp de kraven på sjukhuset nu, och man har gjort en förbättring. Målet är att det ska vara löst under 2011, säger Anna-Karin Klomp, som är landstingsråd för Kristdemokraterna.

Ni vill även utveckla akutmottagningarna i Tierp och Östhammar, hur?
– Vi vill utveckla närvården vilket betyder att det kan behövas platser för inläggning, speciellt äldre multisjuka patienter.

Den styrande borgerliga alliansen i Uppsalalandstinget vill att äldre patienter med flera diagnoser ska kunna få ett VIP-kort, som landstingsledningen kallar det. Det innebär att den gruppen patienter inte ska behöva vända sig till akuten när de blir sämre utan kunna få vård direkt genom geriatriken, säger Moderaternas Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande:

– Konkret innebär det att man kan läggas in direkt på en vårdplats istället för att vänta på akuten, genom att vi har mobila team.

Det här med VIP-kort, är det ett sätt att få bort "onödiga" patienter från akuten?

– Det är ett sätt att ge den här patienten ett värdigare mottagande och omhändertagande, säger Erik Weiman.

De borgerliga lovar också att trygga dygnet runt-öppet på akuten på Enköpings lasarett. En annan satsning är att det ska bli större möjligheter inom vården att själv boka tider på internet.

– Inom primärvården är det infört på några vårdcentraler. Vi vill att det ska finnas även på Akademiska sjukhuset och på samtliga landstingets vårdcentraler, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Den borgerliga alliansen lovar också att landstinget, som delägare i Upplands Lokaltrafik, ska se till att Upptåget tar över tågtrafiken mellan Sala och Uppsala och att det då blir betydligt fler avgångar per dag än de bara fyra som det blir från och med i vinter.

– Det är ett löfte. Hösten 2012 ska vi ha en betydligt högre turtäthet. Det som vi gör tillsammans med SL kostar många miljoner, så det är en stor satsning, säger Centerpartiets landstingsråd Rolf Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista