Skolbussar utan bälten intresserar Heby

Till skillnad från många andra kommuner har Heby tagit ett steg tillbaka när det gäller krav på bälten i skolskjutsar. I upphandlingen av skoltrafiken för dom kommande fem åren har dom begärt in anbud BÅDE på bussar med och UTAN bälten.

Beslutet förvånar Ken Forsberg som äger ett av bussföretagen som är med i upphandlingen. En av bussarna i hans firma var för ett år sen inblandad i en allvarlig olycka som visade hur avgörande bälten kan vara.

- Det var en personbil som körde rakt in i fronten. Dessvärre blev det en dödsolycka, men i bussen klarade sig alla eftersom man satt bältade. Tittar man sig runt är det inte många kommuner som frågar efter bussar utan bälten, jag vet inte om det finns någon mer, säger Ken Forsberg.

Vi står i garaget hos Forsbergs Buss bredvid den buss som var inblandad i olyckan förra året. Då var den helt ny och därför utrustad med bälten. Men i sin nya upphandling har alltså Heby kommun begärt in offerter både på bussar som max får vara 15 år och då är utan bälten, och nya bussar med bälten. Detta för att det helt enkelt är billigare med äldre bälteslösa bussar.

I går lämnade Vägverket över förslag till ändringar i skolskjutsförordningen som bland annat innebär ännu hårdare krav på bälten i skolbussar än vad som finns i dag. Trots det kan det alltså bli så att man på kommunstyrelsens möte i Heby den 22 april beslutar att upphandla skolskjutsar utan bälten för dom närmsta fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".