Föräldrautbildning mot bråk i familjen

Nu finns det hjälp att få för föräldrar med bråkiga barn. I hela Uppsala län erbjuds nu föräldrar möjligheten att gå den så kallade ”cope-kursen”, som är en slags föräldrautbildning.

Kursen erbjuder föräldrarna tips och råd om hur man på olika sätt kan få bukt med bråkandet.

För Karin och hennes familj blev kursen en vändning. Hon berättar att det var skönt att se att andra barn hade liknande beteende som hennes son.

- Förlösande. Det är det ord jag tänker på. Nu är vi vuxna bättre utrustade att ge vårt stöd till barnet för att få honom att må bättre, berättar hon.

På cope-kursen träffade Karin och hennes man många föräldrar i samma situation. Alla kände att konflikterna med deras barn var oundvikliga och bråken många.

Tanken med cope är att man i ett tidigt skede ser och kan hjälpa barn med olika beetendeproblem. Det handlar om att få barnet att känna sig duktigt och att med beröm förstärka barnets positiva beetende.

Kurserna drivs i kommunens regi och är gratis för föräldrarna. Vem som helst kan anmäla sig till kursen som håller  håller på i tio veckor.

Föräldrarna diskuterar, ser på video och gör rollspel som handlar om hur man kan lösa vanliga men problematiska vardagssituationer.

Och får man bara bukt på bråkandet kan det innebära ett lyft för hela familjen, berättar Karin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista