Fler övervakningskameror

Antalet ansökningar och anmälningar om att få sätta upp övervakningskameror ökar i Uppsala län. Senast i raden av butiker som nu satsar hårt på övervakningskameror är Pressbyrån.

Det är framför allt den ökande trenden av rån och överfall som är orsaken till den utökade bevakningen, säger Petrus Bolin, säkerhetschef på Pressbyrån.

Även Ali Ekström som är ansvarig för pressbyråkiosken på Centralstationen i Uppsala är positiv till övervakningskameror.  Versamheter som exempelvis butiker, banker och kassaservice behöver inte ansöka om att få sätta upp kameror. För deras del räcker det med en så kallad ”anmälning” till Länsstyrelsen för att sedan kunna installera övervakningsutrustningen. Den här typen, alltså anmälningar, ökade i Uppsala län mellan åren 2000 och 2003 med cirka 30 procent. För övriga versamheter som exempelvis bensinstationer, akutmottagningar och omklädningsrum i simhallar gäller det att ansöka hos Länsstyrelsen om att få montera kameror. Där var ökningen desto större samma år: från 8 till 23 stycken.  Men trots det ökande användandet av kameror så tycker de flesta upplänningar ändå att övervakningskameror är helt okej.

Reporter: olle.tyrbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".