Guillou kastar pengarna i sjön

Författaren Jan Guillou vill återskapa en gammal sjö på sina egendomar i Östhammarstrakten och ansöker därför till länsstyrelsen om att få sätta igång grävskoporna.

Projektet är tänkt att locka tillbaka vildsvin, rådjur och fåglar och göra området angenämare att bo i. Jan Guillou själv bor trehundra meter från den numera vassbevuxna sjön Rörmaren.
- Går man ner här över skogsbacken och tittar ut så ser man alltså en oändlig vassrugge, och på andra sidan vassruggen träd. På sommaren blir det där tre meter högt. Man kan inte gå där, det är sumpmark och det finns ingen sjöspegel och det är liksom ingenting av det, säger han.

Därför ansöker Jan Guillou nu till länsstyrelsen för att få klartecken till grävande och schaktande vid Ytternuttö i Östhammar. Där ligger sjön Rörmaren, eller snarare det som fram till 50-talet var en sjö. Då gjordes ett försök att göra om sjön till åkermark, vilket misslyckades. Sjön blev ett träsk som så småningom blev en massa vass. Guillou har köpt upp mark i området under tio års tid och hoppas att länsstyrelsen ska bifalla projektet, även i det fall någon granne skulle opponera sig. Det är ett bra projekt för alla, säger han, för såväl människor, vildsvin, skrattmåsar, tranor och enkelbeckasiner, och författaren tänker ta av de egna Arn-tillgångarna för att göra verklighet av det hela.

Vad kommer det att gå loss på, mellan tummen och pekfingret?
-
Flera miljoner.

Vad gör du om du får nej från länsstyrelsen, då?
-
Ja, då blir det ju en sådan där överklagandeprocedur, men jag har väldigt svårt att förstå varför länsstyrelsen skulle säga nej till något som bara medför fördelar och glädje för omgivningen.

Kontakta reportern
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista