Wärnerssonpengar märks ej

Statsbidraget Wärnerssonpengarna, som ska gå till att förbättra personaltätheten i skolan, märks inte ute i skolorna. Det menar många lärare som svarat på en enkät som Upplandsnytt skickat ut.

-  Jag har inte märkt av någon personaltäthet, snarare tvärtom att vi har skurit ned på personalen. Vi har undervisning i större grupper. Det säger Erik Fortea som arbetar på Börje skola.

Trots att Uppsala kommun fått det statsbidrag som kallas Wärnerssonpengarna sedan 2001, det är ett bidrag som ska gå till att öka personaltätheten, och bidraget blir större varje år så att det hela tiden kan anställas fler i skolan. Läsåret 2003/2004 är bidraget 56 miljoner kronor.

Men lärarna på Börje skola är inte ensamma om att inte tycka att de märkt den här satsningen.

Upplandsnytt har skickat en enkät till 150 lärare, och av de 58 som svarat på den här frågan så har mer än två tredjedelar inte märkt någon personalökning alls. Knappt en tredjedel svarar att antingen lärartätheten förbättrats eller andra personalgrupper ökat, och många skriver som kommentar till svaret att det snarare blivit mer ont om personal. Erik Fortea på Börje skola säger att det här är något lärarna ibland frågar sig i lärarummet:
- Var finns de pengarna för vi kan inte riktigt se att de når ut?

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista