Ny missbrukarbehandling testas

En ny modell för att få missbrukare att ta sig ur sitt missbruk kommer att prövas i fem kommuner och stadsdelsförvaltningar i Sverige. Uppsala är en av dem.

Den nya behandlingsmodellen, som ska ge ett bättre stöd till missbrukaren, har påbörjats nu i april och ska provas fram till 2007. Modellen innebär att behandlingstiden blir längre, 12 månader i stället för sex som tidigare.

Tidigare har missbrukaren fått vård i sex månader på ett så kallat LVM-hem, där han eller hon har tvångsomhädertagits för vård och efter det har socialen haft hand om eftervården.

Om en person tvångsomhändertas till ett LVM-hem idag, så kommer LVM-hemmet och socialen i stället att arbeta parallellt under hela den årslånga vårdtiden. Det kommer också att finnas en samordnare som ska finnas som stöd för missbrukaren. Personalen på LVM-hemmet vidareutbildas också för att kunna ge bättre hjälp.

Mary Nilsson, som är chef för individ- och familjeomsorgen i Uppsala kommun, tror att det här kommer att leda till att det  då blir en förbättring, från att missbrukaren blir intagen på LVM-hemmet till att behandlingen sen avslutas och att personen kan få en egen bostad och ett arbete. Vad för typ av arbete kommunen kommer att erbjuda är inte klart, men det tittar de på nu, säger hon.

Tomas Ring som är enhetschef för vård och behandlingsavdelningen på statens instutionsstyrelse, där modellen har arbetats fram, tror att den nya modellen kommer att minska risken för återfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".