Inga nya lärare i skolan 2005

Det blir troligen ingen satsning på fler lärare i Uppsala nästa år heller. Den rödgröna majoriteten håller just nu på att förhandla fram budgeten för 2005, och socialdemokratiska kommunalrådet Stavros Giangozoglu säger till Upplandsnytt att de sannolikt kommer att stanna vid att försöka behålla den personaltäthet som är i skolan idag.

- Det jag kan se utifrån det material som finns fram tills nu, det är att vi kommer att lägga ett förslag om att behålla samma täthet som idag. Orsaken är fortfarande den dåliga konjunktur vi är inne i, säger kommunalrådet Stavros Giangozoglu (s).

De senaste tre åren har det blivit fler vuxna i skolan i förhållande till antalet elever. Personaltätheten har enligt ansvariga på kommunen ökat med i snitt runt åtta procent sedan kommunen började få det statsbidrag som kallas Wärnerssonpengarna.

Men många lärare ute i skolorna tycker inte att de märkt någon personalökning, det visar en enkät som Upplandsnytt gjort och som vi berättade om igår. Många lärare tycker i stället att det blivit mer ont om personal.

Men trots det här så satsar kommunen inte på att öka personaltätheten i år, utan på att behålla samma som i fjol  och även om förhandlignarna om budgeten för nästa år inte är klara än så säger Stavros Giangozoglu att det troligen inte blir någon ökning 2005 heller.

Fast han tror att skolan kan förbättras utan mer pengar också, det handlar bland annat om att lära av de skolor som håller budget och få bra resultat idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".