Ingen ny landshövding före valet

Uppsala län kommer med största sannolikhet inte att få någon ny landshövding förrän efter valet, trots att den nuvarande landshövdingen Ann-Cathrine Haglund avgår sista juli.
Många bedömare som Upplandsnytt talat med tror att regeringen kommer att vänta till efter valet med att utse en ny i Uppsala. En ledig landshövdingepost kan vara bra att ha efter ett val, som reträttpost för en minister man vill byta ut, eller om det blir regeringsskifte. Mycket talar därför för att länsrådet Ulf Henricsson, som idag arbetar närmast under Ann-Cathrine Haglund går in som ställföreträdare första augusti. Vem som kommer sedan är fortfarande mycket oklart. Flera bedömare tror att det kan vara dags för en socialdemokrat, efter att två borgerliga politiker i rad, Jan-Erik Wikström och Ann-Cathrine Haglund, suttit på posten. Och namn som nämns då är bland annat förra justitieministern Laila Freivalds, som är uppväxt i Uppsala och uppsalabon Gunnar Hofring som sitter i socialdemokrtarnas partistyrelse. Andra tror att det i stället för en politiker kommer att bli någon med näringslivsanknytning och någon som flera i så fall vill se på posten är Pharmacia Biotechs förre vd Arne Forsell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".