Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facken kritiserar varning för lärarna på Bolandsskolan

Publicerat onsdag 7 april 2004 kl 06.53

Det är sällsynt att lärare får varningar på så lösa grunder som i fallet med de fyra lärarna på Bolandsskolan i Uppsala. Det anser Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Facken tänker nu försöka upphäva varningarna, och hävdar att det är kommunen som har gjort fel, inte lärarna.

Hans Eric Lindahl från Lärarnas Riksförbund, som företräder de båda kvinnliga lärarna, säger att en varning är en sällsynt åtgärd:

-Det är ytterst ovanligt. Under min tid som facklig förtroendeman här, 15-20 år, så är det vid två tillfällen som det här har förekommit. Då har det funnits allvarliga och entydiga bevis i de fallen, säger han

Såna bevis saknas i varningarna mot Bolandsskolelärarna, anser Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och båda facken tänker nu driva saken vidare för att få varningarna upphävda.

Kommunens gymnasiechef hänvisar i sina varningsformuleringar till ömdömeslöst agerande och bristande elevtillsyn under skolresan till Kenya tidigare i vinter. Formuleringarna är vaga och mycket allmänt hållna, vilket väcker ilska från fackligt håll.

Enligt rektor Reine Sjödins egen rapport och enligt elever drack lärare alkohol på resan och var ofta frånvarande. Det fanns till en början också anklagelser om sexköp, som rektorn vidarebefordrade till polisen. De påståendena ligger inte till grund för varningarna och det finns inga klara bevis för dem. Gunno Boström från Lärarförbundet instämmer i att varningar mot lärare är sällsynta:

Nej, det är ovanligt. Och framför allt har det ju aldrig hänt tidigare att någon varning har lämnats utifrån så lösa grunder som i detta fall.

Har de supit under Kenyaresan, dina två klienter?

Det förnekar de bestämt. Den ena medlemmen är nykterist sen ungdomsåren. Och den andre medlemmen medger att man druckit öl till maten, men att det på något sätt skulle ha handlat om berusning, det förnekar de bestämt.

Har de brustit i tillsyn av eleverna?

Nja, det har de inte gjort. Däremot anser jag att arbetsgivaren har brustit i sitt ansvar att reglera arbetstiden.

Vad exakt som ligger till grund för kommunens varningar, är mycket svårt att få reda på. Gymnasiechef Ove Bergvall vägrar att ge kommentarer, liksom hans chef Åsa Blomé. Bolandsskolans rektor Reine Sjödin säger att han inte har för avsikt att uttala sig från Kina, där han är på arbetsresa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".