Funktionshindrade vinnare i Uppsalabudget

Det blir ser ut att kunna bli mer pengar till funktionshindrade, miljöinspektörer och förskolan i Uppsala nästa år. Det är, enligt uppgifter till Upplandsnytt, delar av det som de tre samarbetspartierna socialdemokraterna, vänsterpartiet och mijöpartiet ser ut att komma överens om i de budgetförhandlingar som pågår just nu.

I mitten av nästa vecka ska Uppsala kommuns rödgröna majoritet vara klar med hur den vill att kommunen ska använda pengarna 2005, och enligt uppgifter till Upplandsnytt så är förhandlingsklimatet mellan de tre partierna betydligt bättre nu än det var till exempel i höstas. Då riskerade samarbetet mellan partierna till och med att spricka.

I år går förhandlingarna lättare och en förklaring till det är att det ser ut som att kommunen har fått stopp på den galopperande kostnadsökningarna som varit ett problem i flera år. Samtidigt  ser ju konjunkturen inte ut att vända uppåt, så det finns fortfarande betydligt mindre pengar än de kommunala verksamheterna menar att de behöver.

Något som partierna, enligt uppgifter till Upplandsnytt, ser ut att satsa mer på är funktionshindrade, som drabbats av flera neddragnignar i år. Det kan också bli lite mer pengar till miljöinspektörer. I år har ju ovanligt många Uppsalabor blivit matförgiftade, något som bland annat tros bero på att bara en bråkdel av de inspektioner som borde göras i restauranger och butiker hunnits med. Också underhållet av gator och kollektivtrafiken, som i år har dragits ner, kan komma att få mer pengar nästa år. Det gäller också förskolan, eftersom regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att ge mer pengar till kommunerna för just det.

Som Upplandsnytt berättade tidigare i veckan så blir det däremot troligen ingen satsning på att öka antalet vuxna i skolan, utan den personaltätheten som är idag ska behållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".