Lena Hartwig inför rätta idag

I dag stod kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Lena Hartwig inför rätta i Uppsala tingsrätt, anklagad för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Åklagaren menar att Hartwig vägrade att åtlyda polismans order natten mot den 29 november förra året, då hon befann sig på Stora torget när bråk och tumult uppstod mellan ungdomar, och polis skulle skingra folkmassan på torget.

Rättegången i Uppsala tingsrätt tog bara en dryg timme, och Hartwig hade stöd av flera partikamrater, bland andra hennes företrädare på posten som kommunstyrelsens ordförande Annika Lindh.

Polisens gruppchef Magnus Karlsson berättade att han flera gånger beordrade Hartwig att backa men att hon vägrade och att han till slut var tvungen att ta tag i hennes axlar, vända på henne och skjuta henne framför sig för att få bort henne. Lena Hartwig själv sa att hon inte ens mindes Magnus Karlsson.

Dom i målet meddelas om två veckor, den 21 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".