Uppsalahem kan börja bygga bostadsrätter

Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem kan komma att börja bygga bostadsrätter också och inte bara hyresrätter som idag. Det är en del i ett nytt förslag som tagits fram på kommunstyrelsens kontor i Uppsala

Hyresgästföreningens ordförande Ann-Katrin Nanamaka reagerar starkt på det här förslaget:

-Det finns redan så många aktörer idag som vill bygga bostadsrätter och jag tycker inte att Uppsalahem ska vara en av dem, säger hon.

Idag är runt var fjärde bostad i Uppsala kommun en hyresrätt, det är mindre än i till exempel Stockholms innerstad.

Det trots att Uppsala kommuns bostadsbolag Uppsalahem idag bara i bygger hyresrätter, mer än 200 per år ska byggas de närmaste åren.

Men enligt ett förslag till ny bostadspolitisk strategi för kommunen så föreslås nu att bolaget också ska få bygga bostadsrätter.

Tanken med det här är dels att det skulle bli lättare att blanda hyres- och bostadsrätter i samma områden om Uppsalahem kunde bygga båda bostadstyperna själv. Dels att Uppsalahem skulle ha råd att bygga mer om de fick bygga bostadsrätter också i stället för bara hyresrätter, som kostar mer än de drar in till företaget:

Det säger kommunens planeringsdirektör Carl-Johan Engström:

Bygger man bostadsrätter så får företaget en vinst och det stärker Uppsalahems möjligheter att bygga hyresrätter, säger han.

Det här är än så länge ett tjänstemannaförslag, men det har diskuterats av kommunstyrelsens arbetsutskott

Men ordföranden i hyresgästförenignen är alltså inte lockad av förslaget, även om planeringsdirektören säger att Uppsalahem fortfarande skulle behöva bygga lika många hyresrätter och kanske ha råd med fler. De kan bygga mer och billigare på andra sätt menar Ann-Katrin Nnamaka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".