Uppsala kommuns ledning får kritik

Uppsala kommuns ledning får nu kritik från kommunrevisorerna på grund av det ekonomiska resultatet för 2003 som landade på minus 172 miljoner kronor. Det är otillfredställande menar revisorerna, som tycker att den ekonomiska styrningen fungerat alltför dåligt under året.

172 miljoner kronor - så stort blev alltså Uppsala kommuns underskott förra året. Från den rödgröna majoritetens sida har det här framkallat positiva reaktioner, eftersom den sista prognosen under förr året sa att underskottet skulle bli betydligt större - minus 318 miljoner.

Men kommunens revisorer tycker inte att det här är något att glädjas åt. De skriver i sin granskning att resultatutvecklingen de senaste åren varit oroväcknde och att underskottet på 172 miljoner är otillfredställande. De är också kritiska till kvaliteten på kommunens prognoser  eftersom de visade så fel i slutet av förra året. De måste bli bättre menar revisorerna.

Enligt revisorerna är en anledning till underskottet att förändringen av kommunens organisation, från en med kommundelsnämnder till en utan, tagit för lång tid  och att det gjort att kontrollen varit dålig av stora delar av verksamheterna.

Revisorerna skriver att ett så stort underskott som förra årets i normala fall skulle ha fått dem att kräva erinringar eller allvarliga erinringar mot avsvariga i kommunen men på grund av att det pågått ett stort förändringsarbete så kräver de inget sånt i år.

Fast samtidigt uppmanar de nu alla berörda nämnder att se till att de har en bättre kontroll över kostnadsutveckligen i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".