Övervakning av skogsägare varierar

Det är stora variationer när det gäller hur landets olika skogsvårdsstyrelser sköter övervakningen av skogsägare. De påpekanden som Skogsvårdsstyrelserna runt om i landet skickar till skogsägare som misskött sin skogshantering, varierar stort.

I jämförelse med övriga län skickade Mälardalslänen ut relativt få påpekanden förra året. Det oroar Per Kjellin, som är lagansvarig på chefsmyndigheten Skogsstyrelsen.
- Vi har en del problem med att skogsvårdsstyrelserna agerar lite olika, vi skulle gärna se att det blev lite mer enhetligt agerande, säger han.

Skillnaderna i antal påpekanden, eller råd som man säger med skogsvårdsstyrelsens termer, beror alltså främst på skillnader i skogsvårdsstyrelsernas övervakning av skogsägarna. I Uppsala län skickades det  till exempel under förra året ut 26 påpekanden för bristande skogsvård. Det här kan jämföras med 293 påpekanden i Västerbottens län. I Uppsala län skickades det även ut 14 påpekanden ut till skogsägare på grund av bristande hänsyn i skogbruket, i norrbottens län var siffran 791. Även när det gäller antal åtal på grund av brott mot skogsvårdslagen är varitationerna stora mellan landets olika skogsvårdsstyrelser.

Kontakta reportern
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".