Femteklassare duktiga simmare

Simkunnigheten bland länets femteklassare är god, men villkoren för simskolorna varierar kraftigt mellan länets kommuner. Det visar enkäter som Skolverket nu sammanställt.

Under de senaste åren har det gjorts undersökningar som visat att simkunnigheten bland tredjeklassare stadigt går ner. Men det tycks inte märkas när dom kommer upp i femte klass. I alla fall om man får tro dom enkäter som Skolverket fått in från de flesta av kommunerna runtom i Uppland. I de kommuner som svarat ligger simkunnigheten mellan 95 och 100 %.

Norrtälje ligger på den lägsta siffran och i Knivsta kan alltså i princip varje femteklassare simma. Men enkäten har inte bara undersökt hur stor simkunnigheten är. Skolverket har även frågat om hur simundervisningen i kommunerna går till och där finns det stora skillnader mellan de kommuner som har svarat på enkäten. Uppsala är den enda kommunen som inte erbjuder simundervisning på elevernas fritid. Bland de kommuner som har extra simundervisning är det vissa som gör det gratis, exempelvis Östhammar och Tierp. I Norrtälje och Knivsta kostar det 450 kronor för tio lektioner respektive 500 för tolv.

Vissa kommuner återkommer med simkunnighetstest i nästan varje årskurs, vissa bara i någon enstaka gång. Enligt kursplanen ska femteklassare kunna simma och hantera nödsituationer i vatten. Efter att nu ha fått in enkäter från kommunerna kommer skolverket att genomföra stickprovskontroller för att se om kommunerna lever upp till det som dom skriver i sina svar.

Reporter: Erik Möller (erik.moller@sr.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".