Flygfoton flyttas till Enköping

Fem miljoner bilder. Det ska företaget Svenska Aerobilder AB ta med sig när de flyttar från Farsta i södra Stockholm, till Enköping. PerEric Öberg som är VD för företaget 

Viktigaste anledningen är att de fick tag i en bra lokal till alla foton. Företaget åker omkring med helikopter och tar bilder av, hus, gårdar och andra byggnader över hela Sverige, som de sedan säljer till privatpersoner eller företag. De fem miljoner bilderna ska förvaras i ett källarförråd som fungerar som ett stort kassaskåp. Foton är ömtåliga och vid en eventuell brand måste vi ha en lokal som skyddar mot lågorna. Bildarkivet går inte att ersätta, säger PerEric Öberg. De äldsta bilderna i arkivet är från 1955 och allt är noga numrerat och sorterat.

Till största delen åker säljare från företaget runt i landet och försöker sälja bilderna åt dem vars hus eller gård har blivit fotograferad. Men dei får också in förfrågningar från företag som vill att de ska fotografera en byggnad.

- Nu senast har vi fått en förfrågan att ta kort på det nya polishuset i Uppsala, berättar PerErik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".