Minsterpost inget drömjobb

I mitten av januari blev många förvånade när Göran Persson presenterade Lena Sommestad från Uppsala som ersättare till miljöminister Kjell Larsson i regeringen.
Igår var det, efter ett par veckors inskolning, första dan på jobbet för den nya miljöministern. Hon berättar att det inte direkt var en dröm som gick i uppfyllelse när det i mitten av januari blev klart att hon skulle ta över posten som tillförordnad miljöminister, tills Kjell Larsson kommer tillbaka. Uppsalabon, professor i ekonomisk historia, chefen för Institutet för framtidsstudier, Lena Sommerstad, som bara varit medlem i det socialdemokratiska partiet sen 1994 och som aldrig arbetat partipolitiskt var en rejäl skräll i maktens korridorrer. Men Göran Persson sa sig vilja ha en minister som kom utifrån och från forskningsvärlden. Och efter två veckors inskolning kommer hon nu direkt in i den politiska hetluften.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".