Vindkraftspark utanför Upplandskusten

Nu finns en ny intressent för att anlägga en vindkraftspark utanför Upplandskusten. Det är det tyskägda företaget Sweden offshore som inlett bottenundersökningar för att uppföra en anläggning i Finngrundet utanför kusten i Östhammars kommun.

Det har tidigare funnits planer att bygga en vindkraftpark i Finngrundet, men bolaget bakom planerna den gången Bohus energi har åtminstone tills vidare skrinlagt dom planerna.

Det var det bolaget som också ville bygga öster om Gräsö vid Grundkallen, vilket väckte våldsamma protester från kommunborna.

Det bolag som nu anmält intresse för en vindkraftpark i Finngrundet är det svenskregistrerade men tyskägda företaget Sweden offshore, som just nu bygger en anläggning söder om Skånes kust på Krigers flak. Ägarna har också vindkraftverk i Tyskland och i flera andra länder.

Achim Berge som är styrelseledamot i Sweden offshore bedömer chansen som 50 procent att anläggningen vid Finngrundet blir av, en anläggning som då skulle ligga cirka 25 km utanför kusten och som boende längs kusten knappt skulle märka av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".