Uppsala kommun på minus igen

Uppsala kommun väntas gå back i år igen. Den första prognosen för årets ekonomi pekar på minus 45 miljoner kronor.

Men kommunens ekonomer tycker ändå att prognosen är ett positivt besked. Christina Rapp-Lundahl är kommunens ekonomidirektör.

Jämfört med hur Uppsala kommuns ekonomi såg ut vid den här tiden förra året så är ett förväntat underskott på 45 miljoner kronor förhållandevis bra - då såg det mer än 200 miljoner sämre ut.

Den främsta orsaken till att det ser bättre ut i år är alltså att besparingarna inom bland annat skolan och äldreomsorgen ser ut att ha fått effekt - den nämnden ser ut att ha fått bättre kontroll på sina kostnadsökningar.

Och även om kostnaderna i kommunen fortfarande ökar lite för fort så tycker ekonomidirektörn att man kan prata om ett trendbrott nu. Men fortfarande finns alltså problem för ekonomin.

Bland annat så gör lågkonjunkturen och arbetslösheten att kommunen får in mindre skatteintäkter än beräknat.

Dessutom så ökar kostnderna för omhändertagande av barn- och ungdomar med problem snabbt - det beräknas kosta 40 miljoner kronor mer än budgeterat.

Kontakta reportern: lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".