Klart ja till Musikens Hus

Uppsala kommun får en konsert- och kongressanläggning vid Vaksala torg. Det beslutade kommunfullmäktige igår kväll med 49 - 32. 

Vänsterpartiets Britt Löfgren hörde till de glada som klappade om varandra efter belslutet igår. Det gjorde också folkpartiets Jan-Ove Jerrestål och socialdemokraten Lena Hartwig. Men alla var förstås inte glada - centerns Lars O Ericsson hörde till de mest besvikna. Omröstnignen igår skedde efter en tre timmar lång debatt som främst handlade om ekonomin: kostar konsert- och kongressanläggningen för mycket - eller skapar den tillväxt och är bra för ekonomin? Moderaterna, kristdemokraterna, miljöpartisterna och centerpartisterna tyckte inte att de fått svar på de frågor de ställde när de sköt upp beslutet på det förra sammanträdet. De menar bland annat att det fortfarande saknas en marknadsundersökning. När det var dags för beslut  röstade två folkpartister och en vänsterpartist nej, och bröt mot sina partiers linjer. Men det blev ändå 49 ja-röster mot 32 nej-röster. Vänsterpartiets Britt Löfgren tror att det här betyder mycketr för Uppsala. Men Miljöpartisten Trond Svendsen, som till vardags arbetar på fastighetskontoret  blev så missnöjd att han till och med avigck som fullmäktigeledamot. Men även om många av dem som röstade nej var besvikna så var det flera av dem som ville se framåt efter beslutet , till exempel folkpartisten Urban Wästljung osm röstade mot sitt parti, och moderaten Cecilia Forss. 

Reporter lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".