Beslut efter 100 års debatt

Det har tagit lång tid för Uppsala kommun att komma fram till det beslut om Musikens Hus som fattades igår. Redan i början av 1900-talet efterlystes en bra konsertsal i stan och den kommunala processen om ett Musikens hus inleddes på sextiotalet. 

Bilder på Uppsalas blivande konsert- och kongressanläggning hittar du på Radio Upplands hemsida sverigesradio.se/uppland

Från 1965 utreddes frågan av och till i trettio år - sedan sa fullmäktige nej till ett Musikens hus i kvarteret Gerd vid Vaksala torg 1993. En placering i kvarteret Nanna var aktuell en tid, efter det blev kvarteret Gerd aktuellt igen. Och den anläggning som kommunfullmäktige nu sagt ja till kommer att bli en dominerande byggnad vid Vaksala torg - 37 meter hög och med en fasad av glas och metall. Inne i huset kommer det att finnas finnas ett café och en stor bankett- och utställningssal på entrépplanet, längre upp i huset finns bland annat grupprum och kontor, men främst tre större salar, för kongresser, möten och konserter - en som rymmer 100 personer, en 350 och en 1125 - den största högst upp i huset. En av de frågor som debatterats mest inför belsutet är hur dyr anläggnigen blir, och de kalkyler kommunen gjort har ifrågasatts från flera håll, men enligt dem ska projektet kosta kommunen 529 miljoner kronor. För att ha råd med det ska kommunen sälja mark och fastigheter för 200 miljoner kronor och ta lån på resten. Anläggnigen ska kosta kommunen i snitt 20 miljoner om året i femtio år - mer i början, mindre sen - år ett ska kommunen betala 29 mijoner kronor. Om den tidplan kommunen gjort håller så kommer Uppsalas konsert- och kongressanläggning vara igång efter sommaren 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".